Żywność ekologiczna sposobem na zdrowe życie?

Świadomość konsumentów, co do tematyki żywności gwałtownie wzrosła. Ludzie chcą wiedzieć, co jedzą. Zwiększa się także zainteresowanie żywnością ekologiczną. Do nazywania tego typu produktów stosuje się także nazwę – zdrowa żywność, mimo tego, że nie są to synonimy. Warto rozróżniać te pojęcia i nie stosować ich naprzemiennie. Jeśli choć trochę interesuje Cię temat produktów ekologicznych, zachęcam do lektury.

Zdrowa żywność a produkty ekologiczne

Żywność ekologiczna to rodzaj produktów certyfikowanych, natomiast wyrażenie ‘zdrowa żywność’ zostało stworzone do celów jedynie marketingowych. Pod tą nazwą nie kryją się bowiem żadne standardy, określające warunki jej uprawy i produkcji.

Wyrażenie ‘zdrowa żywność’ jest dość często spotykaną taktyką marketingową. W celu przyciągnięcia klienta, producenci na opakowaniach umieszczają slogany typu: ‘100% bezpieczny dla zdrowia’ czy ‘zdrowy produkt pełen witamin’. Takie hasła mają przede wszystkim zachęcić potencjalnego klienta do zakupu konkretnego produktu, przekonując, że zawiera on określoną ilość witamin i substancji odżywczych. Tego typu opis produktów mają jedynie zachęcać do zakupu.

Tego typu praktyki są niezwykle niekorzystne zarówno dla klientów, jak również dla producentów prawdziwej żywności ekologicznej, która zawiera potrzebne certyfikaty. Trzeba wspomnieć także, że zdrowa żywność to często produkty niewiadomego pochodzenia, a jej wpływ na zdrowie nie został potwierdzony żadnymi naukowymi badaniami. Wśród zdrowej żywności znajdziemy produkty na bazie soi, zioła, odżywki i probiotyki.

Żywność ekologiczna – sposób na zdrowie

W czasach, gdy do żywności dodawanych jest mnóstwo różnego rodzaju składników, które mają za zadanie poprawę ich smaku, zapachu czy wartości organoleptycznych, często praktyką stało się stosowanie sloganu ‘zdrowa żywność’. Taki opis może jednak zmylić potencjalnego konsumenta. Wcale nie musi on oznaczać, że dany produkt jest pozbawiony spulchniaczy, substancji chemicznych i konserwujących.

Prawdziwie zdrowa żywność to produkty ekologiczne – naturalne, pozbawione konserwantów i barwników, która została poddana szczegółowej kontroli odpowiednich instytucji, kontrolujących żywność przeznaczoną do sprzedaży. Chcesz zmienić swoje odżywianie? Odwiedź sklep Bio Food, gdzie znajdziesz np. ekologiczny sok z rokitnika.

Zdrowe nawyki żywieniowe może nie są bardzo proste do wprowadzenia, ale dają niezwykłe efekty. Warto przejść na dietę, która złożona będzie w większości z produktów ekologicznych. Wytwarzanie żywności ekologicznej nie wymaga dużych nakładów energii i odbywa się w zgodzie z naturą. Przy ich uprawie nie używa się sztucznych nawozów, antybiotyków, hormonów wzrostu czy modyfikowanych genetycznie organizmów. Rolnictwo ekologiczne jest także bezpieczne dla środowiska – nie zanieczyszcza gleb oraz wód gruntowych. Jak wynika z zaleceń, kraje Unii Europejskiej gwarantują w pełni wiarygodność produktów, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Żywność ta jest oznaczana specjalnym logo, widocznym na etykiecie.

Dodaj komentarz