Poziom cukru we krwi – normy oraz sposoby obniżania

Kiedy poziom cukru we krwi robi się dla nas niebezpieczny? Jak zapobiegać cukrzycy?

Poziom cukru badamy poprzez wykonanie glikemii. Badanie to polega na nakłuciu opuszka palca i pobranie kropli krwi, a następnie umieszczenie jej na pasku glukometru. Możemy również wykonać klasyczną morfologię i pobrać krew z żyły.

Poziom cukru we krwi – normy

Poziom glukozy we krwi wynoszący od 100 do 125 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy. Wynik powyżej 126 mg/dL w co najmniej dwóch pomiarach oznacza już cukrzycę. A jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo? Norma mieści się w przedziale od 70 do 99 mg/dL. Nie zwalnia nas to jednak z badań kontrolnych. Zdrowy człowiek powinien sprawdzać poziom cukru we krwi raz do roku. Zawsze łatwiej jest zapobiegać niż leczyć.

Jak obniżyć poziom cukru?

Jeśli jesteśmy w grupie ryzyka lub chorujemy na cukrzycę, dobrze jest wiedzieć jak skutecznie obniżać poziom cukru. Oprócz leków, istnieje specjalna dieta nazywana dietą cukrzycową. Jadłospis cukrzyka powinien zawierać produkty i niskim indeksie glikemicznym. Główną zasadą tej diety jest aby około 50% energii dostarczanej przez pożywienie pochodziło z węglowodanów, około 20% z białek, a 30% z tłuszczów. Mówiąc o węglowodanach powinniśmy unikać przede wszystkim węglowodanów prostych. Z naszej diety wyeliminujmy słodycze, ciasta, dosładzane napoje oraz wszelkiego rodzaju wysoko przetworzoną żywność. Najlepsze z grupy węglowodanów będą pełnoziarniste produkty zbożowe i owoce. Z tłuszczów wybierajmy te zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwy i oleje tłoczone na zimno, orzechy oraz ryby. Ważną pozycję w diecie cukrzyca stanowi błonnik. Przyspieszy on perystaltykę jelit, da uczucie sytości, a dodatkowo co najważniejsze obniży poziom cukru we krwi. Warto jeść pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby owsiane oraz gruboziarniste kasze. Sięgajmy po chude mięso, chudy nabiał, świeże warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznych takie jak na przykład jabłka, grejpfruty, maliny czy borówki. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób przyrządzania posiłków. Decydujmy się na dania przygotowane na parze, w ten sposób zachowamy cenne wartości odżywcze. Możemy również piec w piekarniku lub po prostu gotować. Unikajmy smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu. Dietę cukrzyka można urozmaicać, pamiętać trzeba jednak o tym, że musi być ona zdrowa i zbilansowana.

Dodaj komentarz