Jakich suplementów potrzebują weganie?

Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna. Odrzucenie produktów, pochodzenia zwierzęcego deklaruje spora grupa celebrytów za którymi podążają ich fani. Dietetycy pochwalają ten modny trend, jednocześnie uczulając na to, aby decyzja o zmianie sposobu odżywiania była przemyślana.

Suplementy – konieczność czy nawyk?

Mądra dieta wegańska nie szkodzi zdrowiu. Za pomocą urozmaiconych dań da się w prosty sposób uniknąć większości niedoborów witamin i mikroelementów. Od tej reguły istnieje kilka wyjątków, które warto brać pod uwagę komponując posiłki. W powszechnym przekonaniu wykluczenie produktów mięsnych oraz nabiału pustoszy nasz organizm z wielu cennych składników odżywczych. Jednak osoby, które podpisują się pod taką opinią nie doceniają obfitości mikroelementów, występujących w owocach i warzywach. Wielu konsumentów deklaruje, że witamin dla wegan nie potrzebuje lub stosuje ją z przyzwyczajenia. Przesada w temacie suplementacji jest niewskazana, jednak niedobory konkretnych witamin i minerałów mogą być groźne dla zdrowia.

Zamiana białka

Duża część dietetyków twierdzi, że najlepszym źródłem pełnowartościowego białka jest mięso. Jednak weganie nie są skazani na białko gorszej jakości lub też jego substytut. Spore ilości tego wartościowego budulca można znaleźć w kaszach. Jeszcze więcej białka ma komosa ryżowa, która posiada taką zawartość i kompozycję aminokwasów, że praktycznie dorównuje produktom mięsnym. W poszukiwaniu białka pomogą również soczewica, soja, bób, fasola, ciecierzyca, brokuły, szpinak, kukurydza czy awokado. Wystarczy zrobić pożywne pasty do pieczywa, jak humus z cieciorki lub pasztet z fasoli aby móc poczuć większy przypływ siły. W sklepach ze zdrową żywnością, gdzie znajdują się witaminy dla wegan, są dostępne również kotleciki z sejtanu – glutenu, który ma strukturę bardzo przypominającą mięso.

Witaminy do uzupełnienia

Dieta wegańska nie zawsze obfituje w najważniejsze składniki odżywcze. Niektóre z nich są na tyle ważne, że warto pomyśleć o ich suplementacji. Zwłaszcza w okresie obniżonej odporności lub osłabienia organizmu. Jeśli nie mamy jeszcze rozeznania, dotyczącego komponowania posiłków bez dodatków zwierzęcych, również dobrze jest postawić na wspomaganie gotowymi preparatami. Które witaminy i minerały są szczególnie cenne?

Witamina B12 – kluczowa dla wegan. Dzięki niej sprawnie funkcjonuje układ nerwowy.  Najczęściej występuje w produktach zwierzęcych, mięsie, rybach oraz jajach. Jest składnikiem drożdży. Jej niedobór może być przyczyną problemów kardiologicznych, jak również powikłań podczas ciąży.

Cynk – często suplementowany, ponieważ niewiele pokarmów pochodzenia roślinnego ma go w swoim składzie (np. ciecierzyca,orzechy). Poprawia metabolizm i odporność, wspiera produkcję hormonów.

Żelazo – niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek oraz transportowaniu tlenu. Jego niedobór powoduje anemię. Żelazo znajduje się w większości warzyw i owoców, jak papryka, truskawki, porzeczki, cytrusy, natka pietruszki czy kapusta.

Jod – potrzebny do właściwego funkcjonowania tarczycy. Reguluje metabolizm, wspiera układ hormonalny. Można go znaleźć w żurawinie, truskawkach, wodorostach.

Omega-3 – czyli aż trzy różne rodzaje kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Stanowią składnik nasion, orzechów, oliwy i oleju rzepakowego. Witaminy dla wegan zwykle zawierają kwasy omega-3 w postaci tabletek.

Witamina D – weganie potrzebują jej podobnie jak zdecydowana większość osób, żyjących w naszej strefie klimatycznej. Jest kluczowa dla zdrowych kości i układu odpornościowego. Można ją znaleźć w mleku sojowym lub owocach, suszonych na słońcu. To jedna z najczęściej suplementowanych witamin.

Przy stosowaniu suplementów warto szukać sklepów, które specjalizują się w witaminach dla wegan. Tylko takie miejsca gwarantują, że w produkcji preparatu nie użyto żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego.

Dodaj komentarz