cebulaRoślina ta jest tania i łatwo dostępna. Powinniśmy ją spożywać codziennie – jest źródłem witamin A, B, PP i C.

Zawiera również minerały wzmacniające zęby, włosy i paznokcie. To źródło naturalnego antybiotyku, ponieważ ma działanie bakteriobójcze. Dodawana do potraw nadaje im niezwykłego aromatu. Najwięcej wartości odżywczych ma w postaci surowej. Jednak nie każdy ją lubi ze względu na jej silny zapach. Po obróbce również ma ciekawy smak. Cebula w Polsce jest znana dopiero od połowy XIV wieku, chociaż dziś trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Natomiast w Azji używano jej od tysięcy lat. Z cebuli można przygotować pyszną francuską cebulową zupę. W garnku roztop masło z oliwą. Do garnka dodaj kilogram drobno posiekanej cebuli. Smaż, mieszając przez pół godziny aż się skarmelizuje. Dodaj szklankę białego wina i wymieszaj. Po trzech minutach dolej litr wrzącego bulionu przez pół godziny gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj z tartym serem i grzankami. Możesz zrobic również szybką i pyszną przekąskę krojąc cebulę na krążki. Następnie wymieszaj szklankę mleka z jajkiem, czubatą szklanką mąki, szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Zanurzaj krążki w cieście i obtaczaj w bułce i smaż na głębokim oleju na złoty kolor.