szkodliwe-jedzenieWiele osób nawet nie podejrzewa cze jakieś jedzenie, które z pozoru nie powinno być szkodliwe to takim jest! Czy nie piłeś nigdy mocnej herbaty z cytryną?

Jest to dobry środek polecany jeszcze przez naszych przodków na przeziębienie. Podobnie jest z sałatką z ogórków i pomidorów, przecież ona króluje na naszych stołach często w okresie grillowania. Chodzi o to, że wiele połączeń, które są przez nas uznawane za smaczne wcale nie są zdrowe. Dlatego zanim coś przyrządzimy to sprawdźmy czy dane produkty się ze sobą nie gryzą. Zacznijmy od połączenia pomidora i sera, w tym pierwszym znajdują się kwasy takie jak jabłkowy czy kumarynowy. Jeśli połączymy je z wapniem w białym serze to zrobimy sobie truciznę. W wyniku tego połączenia powstaną kryształki odkładające się na kościach. Dlatego po twarożek z pomidorem powinniśmy sięgać sporadycznie. Pomidora nie powinno się tez spożywać z ogórkiem, ponieważ zawiera on askorbinazę. Niszczy ona w takich warzywach jak pomidor, papryka, kapusta i natka pietruszki witaminę C. Ryby morskie z kolei to wspaniale pełne witamin i cennych minerałów pożywienie, Bardzo cenne są kwasy omega-3, które się w nich znajdują, ale gryzą się one z kwasami omega-6, które się znajdują w niektórych lejach do smażenia. Dlatego też ryb nie należy smażyć na oleju słonecznikowym najlepiej używać do tego rzepakowego i nie doprawiajmy ryb majonezem, bo to kolejne niezdrowe połączenie. Jeśli kupujesz rybę w puszce o zawsze wybieraj tą w sosie własnym lub w oleju. Unikaj także wina do ciemnego mięsa czerwonego. Ale na całym świecie przyjęło się by tak właśnie robić. Niby tak, ale dietetycy nie są zachwyceni tym połączeniem. Bowiem substancje zawarte w winie utrudniają przyswajanie wielu cennych substancji z mięsa takich jak żelazo. Teoria głosi też, że kieliszek alkoholu poprawia trawienie, ale nie zawsze tak jest, bo np. powoduje ścianie się białka grzybów. Jeśli zdecydujesz się na masło i ziemniaki to musisz wiedzieć, że grozi to ci dodatkowymi kilogramami. Ponieważ mają one wysoki indeks glikemiczny to zaraz po ich zjedzeniu szybko podnosi się poziom glukozy we krwi. Dlatego jeśli do ziemniaków dodasz łyżkę masła to tłuszcz z niego w stu procentach się odłoży. Niewskazane jest też połączenie botwiny z kefirem. Połączenie to jest bardzo smaczne szczególnie w gorące dni, ale nie koniecznie jest ono dobre dla naszych nerek.