Ryzyko zwiesza również częste picie ziół przeczyszczających.

Zdarzają się również przypadki rozwoju jelita drażliwego po zatruciach pokarmowych, a także po przebytych zabiegach operacyjnych takich jak np. cesarskie cięcie, po którym mogą powstać zrosty lub po inwazyjnym płukaniu jelita, jeśli osoba poddająca się temu zabiegowi należy do grupy ludzi podatnych na IBS. Nie jest wykluczone również to, ze drażliwość jelita powodują zaburzenia metabolizmu jednego z niezwykle ważnych hormonów jelitowych, czyli serotoniny, której 95 proc. powstaje w jelicie. Według najnowszych badań to właśnie serotonina ma regulować ruchy jelitowe i przekazywać bólowe w układzie pokarmowym. Aby sobie pomóc najpierw trzeba poddać się diagnostyce i wykluczyć schorzenia układu trawiennego, które wymagają szybkiego leczenia. Po upewnieniu się, że żadna z nich nam nie zagraża, należy przede wszystkim zacząć od zmiany diety. Jeśli towarzyszą ci zaparcia to powinnaś wzbogacić swoja dietę o błonnik. Bogatym źródłem błonnika są płatki owsiane i otręby, oraz warzywa i owoce. Sięgaj również po produkty pełnoziarniste takie jak: makaron razowy, brązowy ryż, chleb razowy, kaszę gryczaną i orkiszową. Nie zapominaj również o przyjmowaniu płynów min 2 litry dziennie. Zwróć jednak uwagę by były to napoje niesłodzone. Warto by jedzenie posiłków odbywało się os stałych porach i w niewielkich ilościach. Staraj się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Zamiast mleka pija kefiry lub jogurty naturalne bez dodatku cukru, zawierają one, bowiem naturalne bakterie, które poprawiają pracę jelit. Do przygotowania posiłku używaj więcej przypraw, które hamują rozwój bakterii jelitowych. Ważne jest również to by ograniczyć słodycze, orzechy, jajka, zrezygnuj z białej mąki oraz jej przetworów. Sięgaj po gotowane niewzdymające warzywa. Oraz nie przesadzaj z mocną kawą i nie pija mocnych alkoholi. Unikaj także pokarmów, które powodują nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych takich jak: kalafior, kapusta, groch, fasola, czosnek, cebula, brokuł. Wielu osobom z drażliwością jelita pomaga stałe zażywanie niewielkiej dawki loperamidu lub stopera nu.